Més d’una seixantena de persones se sumen a la jornada solidària ‘FEM+Accessibilitat, en tots els sentits’ organitzada pel CAFGi amb el patrocini d’Eninter i en benefici a la Fundació Esclerosi Múltiple.
Sota aquest lema, l’Hotel Carlemany ha acollit aquesta jornada dedicada a conscienciar sobre el paper clau que tenen els i les AAFF en la millora de l’accessibilitat dels edificis que gestionen. Una sessió formativa que ha esdevingut a la vegada un acte solidari amb FEM gràcies a l’aportació dels i les AAFF que hi han participat, a Eninter, i al mateix CAFGi, sumant així entre tots un total de 4.000 euros que FEM destinarà a la seva activitat principal: serveis i projectes de neurorehabilitació i acompanyament a persones que viuen amb esclerosis múltiple i als seus familiars. Es tracta de la segona causa de discapacitat neurològica en adults i joves i es manifesta en diferents símptomes, des de dolor crònic fins a pèrdua de capacitats cognitives, passant per espasticitat o formigueig, entre d’altres, que afecten també a la mobilitat ’

I justament d’això ha anat aquesta jornada, de la importància de treballar per la supressió de barreres, de conèixer el nou codi d’accessibilitat i de dotar els i les AAFF d’eines i recursos per remar plegats per a una societat sense barreres. Per això, amb la idea de generar més empatia, conscienciació i comunitat, s’ha comptat amb l’emotiu testimoni de l’Enric Riera, diagnosticat d’esclerosis múltiple amb 12 anys, que ha compartit la realitat de les persones que dia a dia veuen limitada la seva accessibilitat. La Directora del Centre de Girona FEM, Montse Prats, ha introduït la jornada afirmant que “El codi d’accessibilitat és una normativa, però això no va de lleis, va de persones, del dret bàsic a una vivenda digne i a poder viure amb DIGNITAT llibertat”, donant pas a la ponència de l’interiorista i dissenyadora especialitzada en Accessibilitat i Disseny Universal, Amaia Larrañaga que ha ofert una ponència sobre l’eliminació de barreres en edificis plurifamiliars.

Amb aquest objectiu de contribuir a una societat més accessible i inclusiva, l’assessor jurídic del CAFGi, Ferran Martín ha explicat com la nova normativa i gestió d’accessibilitat afecta als i les AAFF i seguidament, s’han exposat casos pràctics a mans de l‘arquitecte director de les obres de reforma de la residència Mifas, Pau Vila, i l’arquitecte tècnic i vocal del Col·legi de l’Arquitectura Tècnica de Girona (CATGi), Joan Tarifa, sobre eliminació de barreres en edificis plurifamiliars i com en aquesta tasca hi juga un paper fonamental el col·lectiu d’AAFF. Els dos han reivindicat la necessitat de dignificar l’accessibilitat també a nivell estètic i arquitectònic.
La jornada també ha comptat amb el director d’accessibilitat d’Eninter, Javier Soriano, que ha exposat diferents casuístiques en l’eliminació de barreres arquitectòniques. Després d’una petita pausa cafè en la que les persones assistents han pogut aprofitar per compartir una estona distesa, la Fundació Mutua de Propietarios ha donat a conèixer, a mans de la seva Directora, Cristina Pallàs i de la Responsable de Programes i Activitats, Eva Canet, les convocatòries d’ajuts econòmics que ofereix la Fundació per a obres d’accessibilitat en edificis d’habitatges per millorar la qualitat de vida de les persones.
Una taula rodona sobre les necessitats de les persones amb Esclerosis Múltiple i les dificultats en la implementació, en alguns casos, de la supressió de barreres arquitectòniques en els edificis ha encaminat la recta final de l’acte. El President del CAFGi, Francesc X. Quintana; Enric Riera, testimoni amb esclerosis múltiple; Arcadi Viñas, Secretari tècnic del Col·legi d’Arquitectes de Girona; Antoni Bramon, President del Col·legi de l’Arquitectura Tècnica de Girona; Jordi Fabrellas, Degà President del Col·legi d’Enginyers de Girona i Javier Soriano, Director d’accessibilitat d’Eninter han conversat amb la Directora del Centre de Girona FEM, Montse Prats sobre com millorar l’accessibilitat des de la tasca diària dels i les AAFF.

L’acte ha finalitzat amb l’entrega a FEM de l’import aconseguit amb l’acte solidari. Des del CAFGi s’agraeix la complicitat de FEM, a totes les persones col·legiades que han participat a l’acte, així com també als i les ponents que han posat llum a un tema d’interès per al col·lectiu, a Eninter per patrocinar la jornada, i a les empreses que hi han col·laborat, Ginser, l’Hotel Carlemany i Mítica, i en especial a l’Enric Riera, pel seu testimoni.
